Ahad, 21 Januari 2018

Dodol in the houseee yawww!

Assalamualaikum semuaaa selamat pagi salam sejahtera salam 1 Malaysiaa! Harini Hidayah Cookies nak bagitahu korang yang pada pagi ini bertarikh 22 Januari 2018 kami buat dodol asli (gula melaka) 👀 Produk tempatan tuuuu! Tahun sekarang ni makin kurang dah masyarakat kita nak buat dodol. Kan? Kan? Takpaaa, harini biar Hidayah Cookies yang buat!! 👯

Kami ingin membuat HARGA PROMOSI pada pagi yang masih cerah nii dimana ada dua bekas yang diisi dodol dan ada dalam kotak. Tapi sebelum tu diminta semua untuk menikmati dahulu gambar proses pembuatan dodol dibawah yee! kekeke


ANTARA-ANTARA BAHAN YANG DIPERLUKAN


TEPUNG PULUT 4KG
GULA MELAKA 10KG
SANTAN BIASA 15KG & SANTAN PEKAT 1KG
GULA PASIR 3KG




CARA-CARA UNTUK MEMBUAT DODOL ASLI

1- Mencairkan gula melaka seberat 10kg bersama 2kg air. Serelah gula melaka cair, masukkan gula pasir sebanyak 2kg ke dalam gula melaka yang masih panas dengan suhu sederhana dan tunggu sehingga gula pasir itu betul betul hancur dan sederhana sejuk untuk senang dituang.

2- Sementara itu tepung pulut seberat 4kg = 8 beg dikacau bersama 18kg air yang ditapis sehingga tidak ada tepung yang masih berketul dan hidupkan api dengan suhu sederhana.

3- Cairkan gula pasir sebanyak 1.5kg untuk dijadikan gula hangus (jangan dikacau).

4- Setelah itu masukkan santan biasa 15kg dan santan pekat 1kg ke dalam acuan tepung. Santan perlulah ditapis dahulu sebelum dituang.

5- Setelah acuan gula melaka dan gula hangus sudah cair dan berada dalam keadaan sederhana sejuk, tuangkan acuan tersebut ke dalam acuan tepung dan ditapis supaya dapat mengelakkan daripada habuk gula melaka masuk.

                             
6- Jangan lupa untuk masukkan garam sebanyak 1 sudu besar yee! :)

7- Kira-kira 4 jam adunan dodol itu dikacau, masukkan pengawet sebanyak 10 sudu besar dan tunggu lagi 4 jam untuk hasil yang terbaik. Jumlah keseluruhan dodol itu dikacau adalah selama 8 jam.


TADAAAAAA~! MUDAH KAN?? 👐👀

MARI TENGOK HASILNYAAAA DIBAWAH 👀

  






Tiada ulasan:

Catat Ulasan